6.12.08

Φέρμα



Παραθαλάσσια πανέμορφη καταπράσινη περιοχή του Αγίου Ιωάννη, που αγκαλιάζεται με το λιβυκό πέλαγος. Νέος Οικισμός πού κατοικείται τα τελευταία 40-50 χρόνια. ο οικισμός Φέρμα έχει να επιδείξει, την περίοδο που άρχισε να αναπτύσσεται, το θαύμα τις συλλογικής εθελοντικής προσπάθειας των τότε λίγων (15-20 οικογένειες) κατοίκων που παρά την σχεδόν παντελή έλλειψη του κράτους , να δημιουργήσουν Σχολείο, Εκκλησία,αρδευτικά έργα, μικρο λιμάνι, αγροτική οδοποιία με δικά τους έξοδα. Μετέτρεψαν ένα άνυδρο ξερότοπο σε χώρα επαγγελίας , που άρχισε να μετοικούν σιγά σιγά η πλειοψηφία των κατοίκων του Αγίου Ιωάννη και αρκετοί που επαναπατρίστηκαν από Γερμανία και κάτοικοι άλλων περιοχών που σαγηνεύτηκαν από την ομορφιά του τόπου και των κατοίκων. Πρώτοι μόνιμοι κάτοικοι οι οικογένεια του Καββουσανάκη του Μανώλη (Το καφενείο του Χατζή, με το πρώτο τηλέφωνο),οι οικογένεια του Λαθουράκη του Μανώλη ( το καφενείο του Λαθουρομανώλη (εδώ σε ένα μικρό δωμάτιο και το πρώτο Δημοτικό Μονοθέσιο Σχολείο με πρώτο Δάσκαλο το Κον Ροδανάκη) , μόνιμος κάτοικος και ο Σταμάτης με την μικρή ξύλινη βάρκα του και 100 μέτρα δίκτυα (έφερνε όσα ψάρια χρειαζόταν οι κάτοικοι αν και ανάπηρος με ένα πόδι). Τα καφενεία του χωριού,η Βουλή των κατοίκων, συζητούσαν και ζυμωνόταν τα έργα που θα γίνουν στον τόπο τους,εκπαιδευτικά,αγροτική οδοποιία, αρδευτικά, κοινωνικά, κ.λ.π. Η ΆΜΕΣΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΊΑ ΣΤΟ ΜΕΓΑΛΕΊΟ ΤΗΣ, όλοι συμμετείχαν, όλοι ήθελαν να προσφέρουν τα μέγιστα, άλλοι χρήματα , άλλοι εργασία, άλλοι έκαναν ομάδες να πιάσουν και να πείσουν αυτούς που αντιδρούσαν η ζημιωνόταν από ένα έργο π.χ. οδοποιίας ότι τα οφέλη ήταν πολλαπλάσια σε όλους και αλλού έχει ωφέλεια και αυτός και έχει ζημιωθεί άλλος. Πρωτοπόρους σε προσφορά θα ξεχώριζα :
Τον Στέφανο τον Χατζάκη. Ο άνθρωπος που συνέβαλε τα μέγιστα σε ιδέες,και μέσα, που στο πρόσωπο του οι πρώτοι κάτοικοι έβλεπαν το ακέραιο χαρακτήρα, που αν και δεν το είχε ανάγκη ο ίδιος , ήταν πρωτοπόρος να γίνει Εκκλησία , Σχολείο, και να βρεθούν οι οικονομικοί πόροι με εράνους, προσωπική εργασία κ.λ.π.
Τον Κοπανάκη Ιωάννη (Κοπανογιάννη): διότι αν και προσέφερε αφειδώς όπου χρειαζόταν προσφορά εργασίας, και χρήματα στο μέτρο του δυνατού όπως και αρκετοί άλλοι, Ο ο Κοπανογιάννης ήταν ο άνθρωπος που έδινε την δύσκολη λύση όταν όλοι σήκωναν τα χέρια στο Θεό. Μπορούμε να χτίσουμε μια εκκλησία όλοι μαζί σιγά σιγά, αλλά που να την χτίσουμε; ο Κοπανογιάννης πέρα από την εργασία έδωσε ΔΩΡΕΆΝ την έκταση που και σήμερα είναι η εκκλησία ο Απόστολος Παύλος.
Μπορούμε να χτίσουμε ένα σχολειό όλοι μαζί, που όμως θα το χτίσουμε; ο Κοπανογιάννης έδωσε αντί ευτελούς αξίας (70 ευρώ) τον χώρο για το σχολείο και την αυλή του, όχι μόνο για τα τότε δεδομένα αλλά για τα σημερινά, αφού και σήμερα εκεί στεγάζεται το 6θεσιο δημοτικό σχολείο της ευρύτερης περιοχής.
Τους ανώνυμους πρώτους κατοίκους που πίστεψαν και βοήθησαν στα πρώτα δύσκολα χρόνια, χωρίς πόσιμο νερό , χωρίς δρόμους, χωρίς βοήθεια, κατάφεραν να προσφέρουν στην επόμενη γενιά αυτόν τον υπέροχο τόπο κατοικίας των πολλών πλέον κατοίκων του οικισμού ΦΕΡΜΑ.

3.12.08

ΣΤΗΝ ΚΑΛΥΒΑ ΑΓΙΟΥ ΙΩΑΝΝΟΥ

Η Καλύβα είναι προγενέστερος οικισμός από τον Άγιο Ιωάννη. Πανέμορφη περιοχή με τρεχούμενο νερό τότε μέσα στα περβόλια και στα λουλούδια . Είχε την εκκλησία του τον Άγιο Αντώνιο , δίπλα ήταν το νεκροταφείο του οικισμού που κατέστρεψε ο δρόμος που πέρασε μπροστά από την εκκλησία για τον Άγιο Ιωάννη. Οικογένειες που ήταν μέχρι το τέλος Κωσταντουράκηδες, Λαμπράκηδες, Βουγιουκλήδες , με Φάμπρικα για το λάδι και μαραγκό τον Αντρίκο που ήταν από τους τελευταίους που και μετά που δεν κατοικούσε κανείς , εξακολουθούσε να δουλεύει εκεί σαν μαραγκός.