20.7.09

Αγιά Φωτιά Αγίου Ιωάννη Ιεράπετρας



Η Αγιά Φωτιά , παραμυθένια παραθαλάσσια πασίγνωστη περιοχή του Αι Γιάννη. Γαλήνια πεντακάθαρη θάλασσα με μοναδική ομορφιά βουνό και θάλασσα δίπλα δίπλα με το τεράστιο βράχο να δεσπόζει επιβλητικός και το νησάκι στη θάλασσα . Περιοχή με τα τρεχούμενα ψυχρώτικα νερά μέχρι πριν λίγα χρόνια. Λιγοστοί οι μόνιμοι κάτοικοι παλιότερα ( το Μαριάκι , η Στάσα με το Γιώργη το Πουλή,) αλλά πολλοί οι καλοκαιρινοί για να ποτίσουν τους κήπους τους και τα άφθονα αμπέλια τους , και στο τρύγο ήταν το πανηγύρι όλου του χωριού άλλοι δούλευαν και για να συμπληρώσουν το εισόδημα τους μια και το αμπέλι ( για σουλτανίνα σταφίδα) ήθελε και εργάτες για να γίνει η σταφίδα. Την 29 Αυγούστου μέρα του Αι Γιάννη του Καψά, σταματούσαν οι βάρκες που μετέφεραν τους πιστούς από την Ιεράπετρα στον Καψά και γινόταν πανηγύρι και χοροί , πουλούσαν δε οι ντόπιοι φρούτα ,λαχανικά και σταφύλια , μετά νερά να τρέχουν στο ποτάμι και η σκιά του πλατάνου στου Μανολιού και του Μαριάκι δρόσιζε τους περαστικούς.

Αγιος Ιωάννης



O Άγιος Ιωάννης το κεφαλοχώρι του νομού Λασιθίου ήκμασε τους τέσσερεις τελευταίους αιώνες. Χάρη στην εργατικότητα και την καλοσύνη των κατοίκων του καλλιέργησε και παρήγαγε αγαθά ( κατά βάση αγροτικά προϊόντα ) που βοήθησαν τους αγιαννιώτες, να είναι αυτάρκεις παρά το δύσκολο του εδάφους , και σε δύσκολες εποχές ( κατοχή ) να φιλοξενήσει πολλούς κατοίκους από τα αστικά κέντρα και να τους βοηθήσουν να ξεπεράσουν την δύσκολη αυτή περίοδο. Από το 1960 και μετά άρχισαν να κατεβαίνουν προς την παραλία ειδικά προς τα Φέρμα αφού κατάφεραν με προσωπικό μόχθο να φέρουν συρνάμενο νερό από το Ψυχρώ και να δίνουν ζωή στο αφιλόξενο και άνυδρο τοπίο. και λίγο αργότερα σε όλη την παραλία του Αι Γιάννη (από Αγιά φωτιά μέχρι του Παπλινού.

19.7.09

Κουτσουνάρι Αγίου Ιωάννου


Το Κουτσουνάρι άρχισε να αξιοποιείτε την δεκαετία του 1970 και σήμερα είναι το στολίδι τις νοτιανατολικής Κρήτης με πολλά μεγάλα ξενοδοχεία, πολλά ενοικιαζόμενα δωμάτια, και την καλύτερη και ωραιότερη παραλία της ανατολικής Κρήτης. Παρά όμως την προσπάθεια και τις επενδύσεις ντόπιων και μη επενδυτών η απουσία του κράτους είναι σε όλο το μεγαλείο αφού πέραν του φυσικού κάλους και την φιλότιμη προσπάθεια των κατοίκων να στηρίξουν το τόπο τους το επίσημο κράτος δεν έχει φτιάξει ούτε ένα μέτρο πεζοδρόμιο . ουτε ένα μέτρο πεζόδρομο .